Het Laan verhaal

– Eeuw terug in de tijd –

Op het uithangbordje van IJssalon Wim Laan in Alkmaar staat dat er sinds 1948 ambachtelijk schepijs wordt verkocht. Maar eigenlijk begint het verhaal van dit ijsje al veel eerder. Het verhaal begint niet in Alkmaar, maar in Den Helder.

Het verhaal van het Laanijsje begint bij Aris Laan (geb. 1866) Aris was een koopman in groente en fruit en hij creëerde als eerste het recept voor het witte roomijsje.

Samen met Trijntje Dudink stichtte hij een groot gezin waarin alle kinderen onbetaald meewerkten in de ijssalon. Bijna alle kinderen gingen verder met het werken in de ijswereld. Een van de zonen van Aris, Willem Laan, nam de ijssalon van zijn vader over op de Keizersgracht in Den Helder. Een andere zoon maakte de ijslolly’s voor de winkel, en de volgende liep door de straten met een ijskar. Hiernaast gingen een aantal zonen verder met een ijsfabriek die door middel van 35 ijskarren het ijs uitgaf. Alle kinderen waren erg ondernemend en boden elkaar veel hulp. Het verhaal van het Laanijs gaat verder bij zoon Willem.

Wilt u een grote bestelling plaatsen?
Neem dan contact met ons op

Willem Laan had de ijssalon in Den Helder van zijn vader overgenomen. Hij trouwde met Agnes en zij kregen samen een groot gezin waarbij alle kinderen hard meewerkten in de ijssalon. Het verkopen van ijs leverde het grote gezin een goed bestaan op, maar de Tweede Wereldoorlog bracht hier verandering in. Bombardementen en neerstortende vliegtuigen vernielden zowel de ijssalon als het huis van de familie Laan. Het hele gezin moest daarom schuilen bij Thea Laan, een zus van Willem, in Heiloo.

Thea was de enige van het gezin die niet was gegaan met het ijs. De familie schuilde met z’n tienen op de zolder van Thea. Al snel kreeg familie Laan een huis toegewezen, maar de bereiding en verkoop van het ijs moest opnieuw gestart worden. In een schuurtje achter het huis werd het ijs gemaakt en dit ijs werd later aan de ijskar verkocht, zoals veel mensen die vandaag de dag in de ijssalon langskomen zich nog kunnen herinneren. In de jaren na de oorlog richtte Willem Laan zijn ijssalons op. Twee in Den Helder en één in Alkmaar. In Alkmaar zocht Willem Laan een pand voor zijn ijssalon. Zijn oog viel al snel op het sigarenzaakje op de hoek van de Laat en Koorstraat. Vanaf 1948 vestigde ijssalon Laan zich op de Koorstraat 45 in Alkmaar, waar Laan nog steeds gevestigd is. Dit pand is op de foto hiernaast zien.

– AL 70 JAAR DE IJSZAAK MET ÉÉN ENKELE SMAAK –