Het Laan verhaal

Home » Het Laan verhaal

Eeuw terug in de tijd

Op het uithangbordje van IJssalon Laan in Alkmaar staat dat er sinds 1948 ambachtelijk schepijs wordt verkocht, maar eigenlijk begint het verhaal van dit ijsje al veel eerder. Het verhaal begint niet in Alkmaar, maar in Den Helder.

Het verhaal van het Laanijsje begint bij Aris Laan (geb. 1866). Aris was een koopman in groente en fruit en hij creëerde als eerste het recept voor het witte roomijsje.

Samen met Trijntje Dudink stichtte hij een groot gezin waarin alle kinderen onbetaald meewerkten in de ijssalon. Bijna alle kinderen gingen verder met het werk in de ijswereld. Een van de zonen van Aris, Willem Laan, nam de ijssalon van zijn vader over op de Keizersgracht in Den Helder, een andere zoon maakte de ijslolly’s voor de winkel en een ander aantal zonen werkten in een ijsfabriek die door middel van 35 ijskarren het ijs verkocht in de straten. Alle kinderen waren erg ondernemend en boden elkaar veel hulp.

Wilt u een grote bestelling plaatsen?
Neem dan contact met ons op

Willem Laan had de ijssalon in Den Helder van zijn vader overgenomen. Hij trouwde met Agnes en zij kregen samen een groot gezin waarbij ook alle kinderen hard meewerkten in de ijssalon. Het verkopen van ijs leverde het grote gezin een goed bestaan op, maar de Tweede Wereldoorlog bracht hier verandering in. Bombardementen en neerstortende vliegtuigen vernielden de ijssalon en het huis van de familie Laan. Het hele gezin moest daarom schuilen bij Thea Laan, een zus van Willem, in Heiloo. Ze schuilden daar met z’n tienen op de zolder.

Al snel kreeg familie Laan een huis toegewezen, maar de bereiding en verkoop van het ijs moest opnieuw gestart worden. In een schuurtje achter het huis werd het ijs gemaakt en dit ijs werd later aan de ijskar verkocht, zoals veel mensen die vandaag de dag in de ijssalon langskomen zich nog kunnen herinneren. In de jaren na de oorlog richtte Willem Laan zijn ijssalons op. Twee in Den Helder en één in Alkmaar. In Alkmaar zocht Willem Laan een pand voor zijn ijssalon en zijn oog viel al snel op het sigarenzaakje op de hoek van de Laat en Koorstraat. Zo vestigde IJssalon Laan zich in 1948 op de Koorstraat 45 in Alkmaar, waar het nu nog steeds staat en waar hetzelfde ijs verkocht wordt. Na Willem Laan nam zijn zoon, Piet, samen met zijn vrouw de ijssalon over, en momenteel is hun zoon, Wim, samen met zijn vrouw de eigenaren: de derde generatie Laan. 

SINDS 1948 JAAR DE IJSZAAK MET ÉÉN ENKELE SMAAk